Oppskrifter





Oppskrifter
*************************************


  • Foto: Paal-André Schwital
    Foto: Paal-André Schwital
1

Eple- og bringebærtoddy med krydder

Deilig toddy som kan nytes varm eller kald.

Ingredienser

 porsjoner

600 g bringebær
1 l vann
3 dl Lier eplejuice
2 laurbærblad
4 stjerneanis
100 g sukker

Slik gjør du det

  1.                Kok opp vann, sukker, krydder og bringebær. La det småkoke i 10 minutter. Rør godt om, sett på lokk og la den trekke på benken i 30-60 minutter
  2.                Sil saften gjennom en sil.
  3.                Tilsett eplemosten og server den kald eller varm. 








*******************************************






Pizzaboller med tomatsaus

Pizzasnurrer, pizzaboller eller pizzaknuter, om du vil, er én av klassikerne som hele tiden ligger høyt oppe på popularitetsskalaen til både små og store. De kan serveres helt nystekte, de kan fryses for så å tines til en kjapp middag eller de kan halvtines før den puttes i matboksen til poden.Pizzasnurrene er også fine å ha med som nistemat når det trengs litt ekstra oppmuntring under vårens tentamener og eksamener. Så, putt et lass i fryseren og tin dem noen minutter i stekeovnen på 170 grader på morgenen. Det gjør ingenting at de fremdeles nesten er frosne i midten. Det rekker å tine før lunsjpausen.


For at det skal være litt ekstra med mat i pizzabollene, har jeg denne gangen lagd dem med halvparten fint og halvparten grovt mel. Vil du bruke bare fint mel, finner du oppskrift på det her.

Dette trenger du for å lage 28 pizzasnurrer
500 g sammalt speltmel
500 g siktet spelt
1 ts salt
15 g fersk gjær
7 dl vann, ca. 35 grader
 


Bolognesesaus
400 g kjøttdeig eller karbonadedeig
2 ss olivenolje
2 bokser, á 4 dl moste hermetiske tomater
1 gulrot
2 fedd hvitløk
2 sjalottløk
2 stilker stangselleri
1-2 ts salt
nykvernet pepper
3-4 grener frisk oregano eller 1 ts tørket


400 g hvitost


Ha begge meltypene i en bakebolle sammen med saltet. Rør ut gjæren i 5 dl vannet og hell i mens mikseren går.  Fordi deigen skal kjevles ganske tynt ut etterpå, må den eltes godt og lenge, så sett en stoppeklokke på 12 minutter og la mikseren elte på litt over medium hastighet. Spe med resten av resten av vannet underveis i elteprosessen. Selv om deigen virker løs, blir den helt perfekt når den er eltet ferdig.


Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 2 timer.

I mellomtiden gjør du klart fyllet.

Brun kjøttdeigen i en stekepanne med halvparten av olivenoljen. Ha den over i en kasserolle sammen med de hermetiske tomatene. Kok opp.

Skrell gulroten og riv den på den grove siden av et rivjern. Hvitløken, sjalottløken og stangselleriet finhakker du. Ha det i stekepanna sammen med resten av olivenoljen og ½ ts salt og la det surre på ganske svak varme i 4–5 minutter. Hell det over i kasserollen med tomatsaus. Smak til med pepper, oregano og eventuelt mer salt. La sausen koke i 15–20 minutter.

Dryss et lag med hvetemel på bakebordet og hvelv over deigen. Del den i to. Kjevle hver del ut til en leiv på 45 x 45 cm. Løft opp deigen innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Dryss på mer mel hvis nødvendig.

Fordel fyllet over. La det være 2 cm igjen uten fyll på den siden. Dryss over revet hvitost. Rull leiven sammen, slik at kanten med 2 cm uten fyll kommer ytterst, og del den opp i 14 biter. Sett dem på et bakepapirkledd stekebrett.

Etterhev snurrene i ca. 45 minutter. I mellomtiden setter du stekeovnen på 225 grader. Stek snurrene i 14–16 minutter. La dem avkjøles på en bakerist.



*******************************************************

Kroppsskrubb med kaffebønner


Du trenger:
150 ml finmalte kaffe bønner (du kan også trakte deg en god kopp kaffe og bruke gruten som er igjen)
150ml fint pulverisert brunt sukker

Sesamolje

Fremgangsmåte:
Bland ingrediensene med nok sesamolje til å lage en tykk, men likevel myk masse som er enkel å smøre på. Fukt huden din, og slå av dusjen. Masser scruben inn i huden i lange sirkulære bevegelser. Skyll grundig. Smør deretter et tynt lag med honning på hele kroppen. Skyll av etter 5 minutter. Smør deg inn med favoritt kroppsoljen eller bodylotionen din. Både kaffe og sukker arbeider med å rense, berolige og forbedre hudens struktur. Sukker er også en utmerket exfoliator og kaffe reduserer visstnok fremkomsten av celluliter.






*************************************************************


Cinnamon-Apple Yogurt Muffins



Cinnamon-Apple Yogurt Muffins


If an apple a day keeps the doctor away, then an apple muffin a day surely must keep nobody away.
Not when it’s full of tender, juicy diced apples, toasty cinnamon, and lovely, caramelized brown sugar that’s sure to prompt a near stampede its way.
When a couple of new apples arrived as a sample in the mail, I immediately got the craving for muffins. What can I say? That’s just how I am.
The apples were Pinatas. No, they weren’t full of candy when you cut into them. Indeed, they’re an heirloom varietal that’s available throughout the United States this year for the first time.
After looking over a few muffin recipes, I decided to make up my own, using ideas I liked from a few different ones.
I wanted an apple muffin full of apples and nuts. So into the batter went two apples and 1/3 cup of toasted walnuts. Since I didn’t have milk or buttermilk on hand, I used Greek yogurt for moistness and a subtle tang. Since I still have a half full bottle of Calvados in the house, I added a little of that, too, just for fun. But you can easily leave it out if you want.
For the top, I wanted a little sweetness, but not the usual, thick layer of sugary streusel. I’ve baked muffins before, where after they cooled, I’ve dipped the tops in butter, then rolled them into cinnamon-sugar. This time, I tried sprinkling on a little cinnamon-brown sugar before baking. The mixture bakes into the muffin and creates a very pleasing thin, crackly, caramelized top.
When they emerged from the oven smelling like apple pie in muffin form, my husband waltzed into the kitchen, eager to try one.
After all, these muffins are a surefire way to keep nobody away.
Ingredients
  • 1 cup
granulated sugar
  • 2 cups
all-purpose flour
  • 2 teaspoons
baking soda
  • 1/2 teaspoon
salt, plus a pinch
  • 1/2 teaspoon
ground cinnamon
  • 1/2 teaspoon
ground nutmeg
  • 2 medium
apples, peeled, cored, quartered, then diced
  • 1/3 cup
walnuts, chopped, toasted
  • 2 large
eggs
  • 1 cup
Greek yogurt
  • 1/2 cup
unsalted butter, melted, (1 stick)
  • 1 1/2 tablespoons
Calvados, (optional)
  • 1/4 cup
brown sugar

  • 1/4 teaspoon
cinnamon
Instructions
  1. Place cupcake liners inside a 12-cup standard muffin tin.
  2. Preheat oven to 400 degrees.
  3. Whisk together sugar, flour, baking soda, salt, cinnamon, and nutmeg in a medium bowl. Add diced apples and walnuts, tossing to coat. Whisk together eggs, yogurt, butter, and Calvados (if using) in a small bowl. Gently fold the liquid mixture into the flour mixture until just combined. Don’t over mix or muffins will be tough. Divide batter among muffin cups.
  4. In a small bowl, mix brown sugar with cinnamon. Sprinkle a little of the mixture over the top of each muffin.
  5. Bake until muffins are brown around edges and spring back when touched, 16 to 18 minutes. Remove muffin pan to a rack to cool for about 5 minutes. Then, turn out muffins onto the wire rack. Serve warm or at room temperature. Store muffins in an airtight container at room temperature for up to 2 days. Or freeze in a plastic container for longer storage.



*************************************

Fransk løksuppe
















Klassisk fransk løksuppe har få, men gode ingredienser. Dette er kanskje den enkleste, rimeligste og beste retten du kan servere din familie eller dine gjester.
Ingredienser

5 stk løk
5 båt hvitløk (kan sløyfes)
2 ss rapsolje
1 l grønnsakbuljong (utblandet)
1 stilk frisk timian
1 ts sukker
4 skive daggammelt brød
2 dl revet hvitost
salt og pepper

Fremgangsmåte

Skjær løken i tynne skiver. Varm opp oljen på middels varme i en kjele. Surr løken under omrøring til den får fin farge og legg i hvitløken mot slutten.

Kok opp en kjele med buljongen, og ha løken over i buljongkjelen. Tilsett hakket timian og sukker. La suppen koke i ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper.

Sett ovnen på 225 °C. Hell suppen i fire suppeskåler som er ildfaste. Legg på brødskivene og fordel ost over.

Gratiner suppen i ovnen til osten og brødet begynner å få fin farge. Pynt gjerne med litt hakket frisk timian ved servering.

Har du ikke ildfaste suppetallerkener, kan du steke ostesmørbrød i ovnen til osten har smeltet og tatt farge, og legge på toppen av hver suppetallerken.

Suppen serveres rykende varm.


Det er vanlig å gratinere brødskivene i ovnen på sterk varme, men selv har jeg valgt en annen løsning. Jeg varmer/steker osten i en stekepanne med non-slip belegg og har brødskive oppå osten. Etter noen minutter er det klart for at man kan snu skivene og ha dem oppi suppa ;-)

Ingen kommentarer: