tirsdag 15. januar 2013

Løk. Helse i hver tåre









Kjerringråd
1. Løk

Løk kan visstnok brukes som lindring for brannskader. Skjær en løk og legg den på brannsåret når du brenner deg. Dette skal lindre smerten. Foxnews.com sier også at det kan hjelpe mot bistikk.




Dette er ikke kjærringråd

Hvorfor spiser vi så lite løk i Norge? Det kan vi saktens undres over – for den er utrolig sunn.
 Løk. Helse i hver tåre
det er ikke bare én sunn ting med løk, den har mange effekter sier Ingunn Vågen.


Lang helseliste

Nylig holdt hun foredrag om løken under Forskningsdagene på Universitetet i Agder. Her kunne hun vise til en imponerende «helseliste»:
  • Forebygger hjerte- og karsykdommer.
  • Reduserer kolesterolnivået i blodet.
  • Motvirker at blodet «klumper» seg og reduserer blodtrykket.
  • Beskytter mot mange former for kreft.
  • Er bakteriedrepende – et naturlig antibiotikum. Motvirker beinskjørhet.
  • Bra for astmatikere og allergikere.
  • Har antidiabetisk virkning.
Mens organiske svovelforbindelser blant annet er godt for hjertet og virker bakteriehemmende, er såkalte flavonoider – en gruppe antioksidanter – krefthemmende og dreper sopp og bakterier. Mens fruktaner, som er løkens lagringskarbohydrat, bidrar til god tarmhelse.

FOTO: JOSTEIN BLOKHUS
FOTO: Jostein Blokhus
- En voldsom «smørbrødliste» over gode egenskaper dette? - Ja, det er ikke bare én sunn ting med løk, den har mange effekter. Løk er en svært viktig grønnsak på verdensbasis, og dette er godt dokumentert – selv om jeg må understreke at jeg ikke er noen medisiner, sier hun. Og legger til:
- Da helsemyndighetene kom med sine nye kostholdsråd sist vinter, ble det fortsatt anbefalt «fem om dagen». Og de eneste som er nevnt spesielt innen frukt og grønt, er tomat og løkvekster.
- Er alle løker like sunne?
- Absolutt all løk er sunn, selv om mengden av sunne stoffer varierer. Av de typene vi dyrker i Norge i dag, vil jeg kanskje si at rødløken har en liten ledelse. I tillegg til de vanlige sunne stoffene, har rødløken også antocyaner, som er de røde fargestoffene vi blant annet finner i en del typer bær. Men jeg har hatt en gul sort i forsøk som har enda høyere innhold av antioksidanter enn rødløk. Den dyrkes imidlertid ikke i Norge ennå. For en del år siden kjørte vi en vid prøving av ulike sorter og typer av løk. De ulike løktypene har en utrolig variasjon i smak, fra digre, supersaftige, milde løk i kålrotstørrelse til lange, bananformede rødløk fra Italia som nesten smakte som chili, sier hun.
Mange ulike tester har vært utført under prosjektet. Blant annet har en gruppe forsøkspersoner kommet til Bioforsk og fått servert en skål med et halvt kilo finhakket rødløk. Den hadde først hatt en snartur innom mikrobølgeovnen. Så var det å ta blodprøve annenhver time og sjekke blant annet vitaminer og mineraler, kolesterol og blodsukker. I tillegg blir blodprøvene analysert for genuttrykk.
Det er professor M. Azam Mansoor ved UiA som arbeider med disse spennende prøvene. Hva skjer med genene våre etter at vi har spist løk? Blant annet er teorien at løk virker dempende på betennelser.

Håper på bedre utvalg

Noe av årsaken til vårt heller beskjedne forbruk i Norge kan være at utvalget i butikkene ikke er all verden. Ingunn Vågen hadde gjerne sett at grønnsaker hadde fått bedre plass i hyllene.
- Men vi har fått mer løk i butikkene nå. Selv om jeg savner å finne den milde løken i de forretningene der jeg handler til daglig. Den milde typen ser til forveksling ut som den vanlige, gule kepaløken, «standardløken». Hvis ikke pakningen skiller seg ut, som den ikke har gjort til nå, er det ikke lett å se forskjell. Jo mer informasjon det er i butikkene om varene, jo bedre. sier Ingunn Vågen.
- Hvordan er folks fokus på løk?
- Jeg merker veldig forskjell på da jeg startet å forske på løk og nå. I starten var det et forbauset: «Å jaså, er virkelig løk spesielt sunt? Nå er det slik at nesten uansett hvem jeg snakker med, så er det et entusiastisk: «Å, så du jobber med løk? Det er jo så sunt, det!» Så dette har glidd inn i bevisstheten hos folk. Vi har jo hatt en del nyhetsoppslag underveis i prosjektet, der vi har fokusert på helseeffekten. Så det ser ut til å ha virket, smiler hun.
- Men rå løk... stort sett steiker vi den?
- Ja, men de positive effektene blir ikke mye redusert av den grunn. Her er det totalmengden som teller. Det er lettere å spise to stekte løk enn en rå. Og like su

søndag 13. januar 2013

Trimtur langs storelva



En trimtur i 18 kuldegrader

2013-01-13 Ute i kulda
Click pick 
Så to flokker med svaner og noen par. Tror det ca ca 20 svaner. Det så kaldt ut på elva men de greier seg nok.


                                                          Det må være nøkken


lørdag 5. januar 2013

Rydde




2013-01-05 Jan og David

Litt hjelp til å rydde vekk trampoline. Men det gikk litt galt, Jan fikk seg en smell så blodet rant.
Så spiste vi suppe.

torsdag 3. januar 2013

Malene og Markus


2013-01-03 Malene og Markus
           Klick pick to see more




2012 01 03 Malene og Markus
Markus ringte på onsdag og spurte om jeg kunne hente ham på skolen. Vi diskuterte litt og ble enige om klokka 14:00.
Vi dro på kafé, det var det han ville mest i dag. Vi shoppa litt først da men han var ikke helt der. Det ble en refleks til sykkelen, en supermann vekkerklokke og et akebrett som skulle stå hos meg. Men brus og boller sklir ned.
Så hjem for å lage pannekaker. Han behøver ikke mye hjelp nå greier det meste. Malene ringer, hun vil også komme en tur. Vi henter og så blir det pannekake og knusing av pepperkakehus.
Det kaller jeg en flott dag
 

lørdag 8. desember 2012

Julebord med OWB



2012 12 08 Julebord med OWB
Klikk på bildet for å se mer eller her



2012 12 08
Stor fest på Sangerheimen med over 70 gjester.
Det er mye som skal organiseres det.
Jeg skal bare hjelpe til med oppvask.
Mat er bestilt fra Hotellet, ribbe, pølser, medisterkaker og pinnekjøtt med tilbehør.
Etterpå  er det kaffe og dessert;  karamellpudding og riskrem; ja takk.
Det er live musikk, Thumbletunes skal spille for oss.
Dette blir årets bikerfest julebord.
Det er fint at man skaper anledninger til å treffe likesinnede på vinterstid, litt mimring er ikke dumt.
Jentene i OWB har laget sanger, og lager liv.
Alex og Hans Otto har laget noen ablegøyer om å bli gammel, så man kan melde seg inn i OWB.
Og så er det 2 jenter som fremfører en artig avhandling om mannens kjønnsorgan.
En av gutta på Heavy feier 50 årsdagen sin og det er jo ekstra gøy da.
Han får et viskelær så han kan ordne opp i store tabber.

Så blir det dans til langt på natt.

Vi avslutter på Heavy Hores.
Mine bilder klikk her  


2012 12 08 Julebord Terje sine_1
Klikk på bildet for å se flere