onsdag 2. februar 2011

Hos Terje og besøkte Heddal stavkirke

I helga var jeg en tur hos Terje i Hjuksebø utenfor Notodden

Heddal Stavkirke Engelsk


2011 01 29 HosTerje - Heddal Stavkirke


På lørdag dro vi en tur og så på Heddal Stavkirke. Før så hette Heddal Hitterdal. Heddal stavkirke er en stavkirke i Notodden kommune i Telemark. Kirken har også navnet Hitterdals Mariakirke og ble også kaldt Ryens Kirke etter gården den ligger på.

Det finnes et gammelt sagn om hvordan kirken ble bygd på tre dager.

Sagnet forteller at fem bønder i Heddal slo seg sammen om å reise kirken. En dag traff en av dem, Raud Rygi, en ukjent mann som var villig til å bygge kirken, men bare om han fikk oppfylt en av tre ting; Raud Rygi måtte enten skaffe sol og måne ned fra himmelen, la sitt hjerteblod renne eller gjette navnet på den fremmede. Det siste mente Raud han skulle ha god tid til å greie, og så gikk han med på avtalen. Men Raud fikk liten tid på seg til å løse gåten. Alt første natta var alle materialene på plass, den andre natta reiste spiret seg og tredje dagen ville kirka stå ferdig. I redsel for livet gikk Raud over jordene sine og grunna over navnet til denne fremmede. Da han var kommet i nærheten av Svintruberget (som man ser sør-øst for kirken), hørte han en vakker og sterk sang inne fra fjellet:

Hys, hys vesle båne,

imorgo kjem

Finn med måne,

sol og kristenhjarte ei skåne

til moro og leiker for båne".



Dermed var gåten løst. Byggmesteren var trollet Finn og han bodde i Svintruberget.

Slik berget Raud Rygi livet, og Heddal fikk sin kirke. Men Finn kunne ikke tåle klangen fra kirkeklokkene og derfor flyttet han senere til fjellet Himingen.

Heddal Stavkirke

Heddal Stavkirke Kunsthistorie


http://www.heddalstavkirke.no/lang/gb

http://www.heddalstavkirke.no/

http://kunsthistorie.com/fagwiki/Heddal_stavkirke

Ingen kommentarer: